Molts homes potser celebren avui el seu sant com Francesc, Jorge Mario Bergoglio que, sent arquebisbe de Buenos Aires, fou elegit Papa en març 2013 per succeir al dimissionari Benet XVI.
Jordi es el famos sant Patró de Catalunya, Aragó, Anglaterra, Ucraïna, Geòrgia, Sèrbia, Montenegro, Gènova, Portugal, dels “boys scouts” i de Palestina a on li diuen al-Khader. L’imatge de sant Jordi apareix en l’escut nacional modern sent l’antic emblema dels exèrcits russos i donava nom a la primera Ordre militar del país. L’Església ortodoxa russa ho celebra el 6 de maig.
Pocs sants són tant arrelats entre els pobles i tenen tantes esglésies a ell dedicades a Palestina, Egipte, Etiòpia, Geòrgia, Bizanci, Roma, Ferrara, Ravenna, Milá, França, Alemanya, Anglaterra, Aragó i Catalunya. L’Anuario del Touring Club italià porta 60 pobles amb aquest nom. Ricard Cor de Lleó va convèncer als crouats de Terra Santa acudir a la seva intercessió i el rei Eduard III (1327-77) el va nomenar patró nacional d’Anglaterra i des del 1415 és festiu en el Regne Unit.
A part del famós Jordi, avui celebrat a tot arreu, hi ha uns quants Jordi encara que sense la fama terrenal seva peró que consten inscrits en els santorals o martirologis diversos i que ja vaig descriure en el post de l'any pasat 2020.
A més hi ha moltes institucions amb el seu nom o patrocini com els Canonges Regulars de sant Jordi fundats per Llorens Giustiniani (†1456 amb 75 anys) que fou el primer Patriarca de Venècia on va avançar la reforma de l’Església que proposaria el Concili de Trento un segle més tard. Hi ha moltes rames de canonges regulars per voler fer grups de sacerdots assimilats a monjos.
Hi ha unes quantes Órdres religioses militars que tenen a sant Jordi com a patró com els Cavallers Teutònics alemanys que van envair els països bàltics. Pere II d’Aragó va fundar en 1201 l’Ordre de sant Jordi d’Alfama, en agraïment a la seva victoria sobre els sarraïns, però que més tard es va fusionar amb l’Ordre de Montesa.
La Sagrada Ordre Militar Constantiniana de Sant Jordi té el seu origen en la victòria de Constantí a la batalla al pont Milvio en el 312, molt a prop de Roma. En l’any 615 els cavallers constantinians a Orient, guiats per l’Emperador Heracli, van aconseguir derrotar a l’Emperador persa Cosroes II, li van sostreure la fusta de la Creu que en el seu dia s’havia portat de Jerusalem i la van restituir al seu lloc. És una Ordre de cavalleria consagrada a la glorificació de la Creu, la difusió de la Fe, la defensa de l’Església (catòlica) i la promoció de la llibertat religiosa en territoris de conflicte, fonamentalment on les minories cristianes i d’altres confessions són perseguides. Es membre de l'Ordre el que va ser ministre del govern espanyol, Jordi Fernàndez Díaz.
Al Regne Unit existeix la Nobilíssima Ordre de la Garrotera, fundada en 1348 pel rei Eduard III i inspirada en la llegenda dels cavallers de la taula rodona. El rei Joan Carles I es “cavaller extranger” i en 2017 fou admès el seu fill i successor Felip VI.
Templaris de la maçoneria anglesa |
Alguns autors opinan que uns quants Cavallers Templaris es van dirigir a Escòcia, on les seves tradicions arribaren a ser part integral del desemvolupament de la Maçoneria del Ritu Escocès. El vincle documentat més antic entre la maçoneria i les croades és l’oración de 1737 del Cavaller Ramsay que afirmava que la maçoneria europea va surgir d’una interacció entre els maçons que anaren a les croades i els Cavallers Hospitalaris. Aixó es repeteix en el manuscrit de Berna, escrit en francès entre 1740 i 1744.
Cap institució tan poderosa com la dels Templaris, podria evaporarse de sopta. Els imitadors dels Templaris van sorgir àgilment i entre ells l’Ordre de la Garrotera creada en 1348, només uns anys després de la caiguda dels Templaris. Fins avui, el rei o la reina de’Anglaterra en aquest cas, Isabel II, es cap de l’Ordre i també patrona de la Maçoneria, i quan és investida amb totes les insignies de l’Ordre, vesteix una capa amb 168 garroteres, més una que porta a la cama. Aixó suma 169 = 13 x 13. La regna d’Anglaterra pogués ser la bruixa regna de la seva nació. La garrotera és el símbol d’una bruixa grand sacerdotissa que pot arribar a ser “bruixa regna”.
A Felip VI, rei d’Espanya, la Gran Assemblea de la
Maçoneria Espanyola li va concedir, “en votació blanca i sense màcula”, la seva més alta
distinció, la medalla de l’Ordre Maçònic del Fundador amb distintiu barmeill,
en agraïment pel 40 aniversari de la legalització de la Maçoneria a
Espanya després d’una de les persecucions més sistemàtiques que ha viscut
en cap altre pais del món, afirmant que els governs de Franco van
acabar amb tots ells, la qual cosa queda lluny de ser certa per quan molts es van ocultar com a “dormits” i alguns, fent
honor al seu lema de discreció, van aconseguir ocupar alts càrregs en l’Administració espanyola.
St George, Universitat de Londres, és una institució mèdica independent i amb una alta atenció sanitària, amb investigació moderna i innovadora, construïda sobre una rica història que es remunta 250 anys enrere. Entre els seus ex alumnes està John Hunter, el pare de la cirugia moderna, i Edward Jenner, creador de la primera vacuna contra la virola.
A Saragossa també hi ha l’Universitat sant Jordi que acaba d’investir a la seva Rectora, anterior Degana de la Facultat de la Salud. És una universitat privada promoguda per la diòcesi de Saragossa i la Fundació sant Valero.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada