diumenge, 22 d’octubre del 2023

DOMUND 2023

Cors fervents, peus en camí

Paulina Jaricot (†1862 amb 63 anys), beatificada el 2022, és la fundadora de la «Jornada Mundial del Domund». Se li va ocórrer un dia al arribar cansada a casa seva; va anar a la cuina per xerrar amb la serventa que li contaria alguna cosa amena a canvi d’ajudar-la a acabar el que estava fent. Paulina a Roma li va contar al papa Gregori XVI la seva idea i ell li va beneir l’iniciativa. El capellà d’Ars li va profetitzar gran èxit a l’empresa no sense uns quants sacrificis. En 1882 Lleó XIII va fer extensiu a tot el món la Jornada a celebrar cada diumenge 3r, penùltim, d’octubre. El Missatge de Francesc per aquest any 2023 és «cors fervents, peus en camí» doncs té els deixebles d’Emaús com a protagonistas (cf Lc 24, 13-35). 

tribus a Europa

Donant un cop d’ull pel planeta es pot veure com l’evangeli ha arribat i segueix arribant a tot el món. Afrodisi (s I) va ser un egipci de qui es diu que va acollir a la Sda Família camí d’Egipte, fou bisbe (1º) a Béziers a la Gàl.lia narbonenca i va evangelitzar Narbona. Lucià es diu que va ser un dels primers sacerdots romans que van evangelitzar les Gàl.lies. Pascasia, verge i màrtir a Dijon (s III), va ser col.laboradora amb sant Benigne per evangelitzar la Borgonya. Agustí de Canterbury, amb altres 40 monjos, va ser enviat pel papa Gregori I a l’actual Gran Bretanya per evangelitzar aquelles gents per primer cop. Nicetas (s IV) fou bisbe a Remesiana a la Dacia (Romania), que va evangelitzar aquella regió. Fermín (†303?), batejat per sant Saturní amb els primers cristians pamploniques, va ser bisbe a Toulouse i va tornar a Pamplona a evangelitzar on va ser bisbe (1º) i el seu Patró. Afraates (†350), sirià, el "savi persa", fou un bisbe que es va dedicar a evangelitzar el seu país. Marcel.lí (†374), amb Dominus i Vicent, va arribar d’Àfrica per evangelitzar els Alpes francesos. Va enviar els seus dos companys als Alpes Baixos, reservant-se Embrun i els Alpes Alts. 

Felip de Agirone (s V) és Patrò de Sicília i se’l té pel seu primer evangelitzador arribat de la Tracia. Victrici (†410) va ser un bisbe a Rouen a Neustria que va evangelitzar als morins i als nervs de la Gàl.lia nord. Porfiri (†421 amb 69 anys) va ser un bisbe a Gaza que es va proposar convèncer als tossuts idòlatres de Gaza amb manu militari i l’ajuda de l’emperador Arcadi. Patrick (†461 amb 76 anys), Patró d’Hibernia, Irlanda, fou bisbe (el 2º) que va evangelitzar aquella illa. Brioco (†500) va ser un monjo que va evangelitzar les illes britàniques i després va tornar a Bretanya. Constantí II (†576) va ser un monjo que va acompanyar sant Columba d’Iona per evangelitzar als inhòspits pictes, els celtes del nord i centre d’Escòcia. 

Kilià (s VII), monjo irlandés va evangelitzar Germània sent bisbe a Würzburg. Deícola (†625 amb 95 anys), irlandés, monjo a Burgundia, Francia, era germà de sant Gal i deixeble de sant Columb i tots tres van sortir d’Irlanda per evangelitzar França. Amand (†676 amb 95 anys) va ser monjo iniciador del monaquisme flamenc ja que de Roma va rebre l’encàrreg papal de ser bisbe missioner a Maastricht, evangelitzant fins i tot als eslaus. Wilfrid (†709 amb 75 anys) era un anglés que va ser bisbe a York i apòstol d’Europa doncs amb sant Bonifaci i sant Wilibrord va evangelitzar Sussex, Anglaterra i Holanda i va acabar a l’abadia a Hexhan, a Àustria. Plaquelm (†713) va ser bisbe a Roermond, Holanda, que va evangelitzar la riba del riu Mosa juntament amb Wirón i Otgero. Rupert (†717) va ser un irlandés bisbe a Worms que va evangelitzar Baviera i va ser el primer bisbe de Salzburg, ciutat a la que li va posar aquest nom (ciutat de la sal) i que abans es deia Jerusalem. Gregori II (†731) fou un Papa que es va ocupar d’evangelitzar Alemanya. Albí (†786) va ser un anglosaxó anomenat Witta, monjo enviat per sant Bonifaci a evangelitzar la regió de Hesse i va ser bisbe (1º) a Bürberg. 

Wihon (†804) era un dels monjos enviats per Carlomagne a evangelitzar als saxons i va ser bisbe a Osnabrück. Ludger (†809 amb 68 anys) va ser bisbe (1º) a Münster, apòstol dels saxons evangelitzant la Frisia, la seva patria. Pasqual I (†824) va ser un Papa que va evangelitzar més enllá de l’Elba. Federic (838 amb 48 anys) era bisbe a Utrecht que va evangelitzar els frisons. Ignaci (†877 amb 79 anys), Patriarca de Constantinoble, va tenir problemes amb Roma per la seva evangelització de Bulgària. Metodi (†885 amb 70 anys), també Patriarca de Constantinoble, va ser amb Ciril apòstol dels eslaus evangelitzant Moravia, Txèquia, Panonia, Bohèmia i Polònia. Al final va ser bisbe a Vellehrad, Eslovàquia. Joan Pau II els va dedicar una Encíclica (Apòstols dels eslaus) el maig de 1985 ressaltant les seves qualitats a imitar de bona evangelització i d’inculturització de l’Evangeli al cristianitzar aquella gent sense imposar ni tan sols la supremacia del grec. Froilàn (†905), després d’uns anys d’eremita al Bierzo, en les muntanyes del Curuenyo, va sortir a evangelitzar als que fugien dels musulmans. 

Mossàrabs

Bononi (†1026) era un monjo italià que va deixar el monestir per anar a una cel.la als voltants d’El Cairo i evangelitzar aquelles gents. Eskil (†1038) va ser un anglés bisbe a Strängnäs, Suècia, i va evangelitzar Södermanland en dues etapes. Sigfrid (†1045) amb altres missioners anglesos, va evangelitzar Escandinàvia sent bisbe a Växjö, Suècia. David (†1082) era un benedictí anglés que va evangelitzar Suècia sent bisbe (1º) a Västeräs. Anastasi (†1085 octogenari) va ser un venecià monjo a qui el papa Gregori VII va enviar a evangelitzar als mossárabs espanyols i després va ser uns anys eremita al Pirineu. Canut IV o Knut (†1086 amb 46 anys) era un rei danès que barrejava lo guerrer amb lo missioner i que va donar soport a l’evangelitzación a Letònia, Estònia i Lituània. 

Isfrid (†1204 amb 90 anys) va ser un monjo premonstratenc i bisbe a Ratzeburg que va continuar l’evangelització dels vends. Gil d’Assís (†1262 amb 72 anys), deixeble de sant Francesc, a Tunísia va fer un gran treball evangelitzador. Jacko (†1257 amb 72 anys), natural de Silèsia, va ser un dominic enviat per sant Diumenge a Polònia per establir allí l’Ordre i cristianitzar els prussians, encara pagans i alhora que actuaven els cavallers teutònics per encàrrec del Papa. Va evangelitzar Dinamarca, Suècia, Gòtia, Noruega, Escòcia i per Rússia va arribar fins el Mar Mort. Eduvigis (†1399 amb 25 anys), canonitzada en 1997, era filla de Lluis, rei d’Hongria i Polònia, i va col.laborar a portar l‘evangeli a Lituània. Esteve (†1396 amb 51 anys), va ser un monjo bisbe a Perm, Rússia, que va evangelitzar les tribus paganes komis o zirians del nord-est, als Urals. Va inventar un alfabet per traducir-los la Bíblia i la Litúrgia. Dimitri de Priluck (†1391) fou el primer ermitany que va evangelitzar el nord de Rússia. 

Territori aymara

Toribi de Mogrovejo (†1606 amb 68 anys) era bisbe de Lima, Patró de Perú i Joan Pau II el va nomenar Patró de l’Episcopat Llatinoamericà i proposat com model d’evangelitzador ja que tot el que va escriure ho va traduir a les llengües natives que va aprendre: quechua i aymara, el guajiro del sud, el quejoja de Quito i el tuncha del sud de Colòmbia. Joan Leonardi (†1609 amb 68 anys) va fundar «Propaganda fidei» per les missions i que més endavant Gregori XV el 1622 va convertir en el «Dicasteri vaticà per l’evangelització dels pobles». Pere Calungsod (1672 amb 18 anys), laic filipí, catequista i màrtir, canonitzat el 2012, va acompanyar al P. Didac Lluis de Sant Vítores a les Illes Marianes per evangelitzar el poble chamorro. Mateu Ricci (†1610 amb 58 anys), al 4t centenari de la seva mort, Benet XVI va dir en una carta al bisbe a Macerata, que “l’Evangeli és un missatge universal de salvació, destinat a tots els èssers humans, sigui qui sigui el context cultural o religiós al qual pertanyin (…) va fonamentar el seu clarivident treball d’inculturació del cristianisme a la Xina buscant un acord constant amb els savis d’aquell país". Ricci va morir a Pekin després de treballar-hi 23 anys. Joan de Brebeuf, Isaac Jogues i companys jesuïtes francesos, van ser màrtirs canadencs (†1642-49), que evangelitzaven als indígenes hurons, iroquesos i algonquins, enfrontats amb la superstició, la violència i el canibalisme, tribus irreconciliables. 

els algonquins

Francesc Montmorency-Laval (†1708 amb 85 anys), canonitzat el 2014, va ser el primer bisbe canadenc a Quebec i va evangelitzar fins el golf de Mèxic. Kuriakose Elies Chavara (†1871 amb 65 anys), canonitzat el 2014, fou un sacerdot cofundador dels Carmelites de Maria Immaculada de ritu siro-malabar i és model de evangelització a l’Índia. Jacint Vera i Duràn (†1881 amb 68 anys), uruguaià beatificat el 2023, era el primer bisbe a Montevideo que va evangelitzar el seu poble amb l’ajuda dels jesuïtes i el primer grup de salesians. Daniel Comboni (†1881 amb 50 anys) va ser el primer bisbe d’África Central i qui va anunciar que ha arribat l’hora d’evangelitzar els pobles d’Àfrica. 

Chiara Lubich amb Francesc

Josep Gabriel del Rosari Brochero (†1914 amb 74 anys), canonitzat el 2016, és el 2n sant argentí i entenia que l’evangelització està unida al progrés i a la dignitat del home. A. Maria Bernarda Bütler (†1924 amb 76 anys), canonitzada el 2008, era una suïssa evangelitzadora d’Equador i Cartagena de Colòmbia, auténtic model d’inculturació ja que la seva única guía era l’Evangeli. Giulia Salzano (†1929 amb 83 anys), canonitzada el 2010, va fundar les «HH Catequistes del Sagrat Cor de Jesús» i fou profeta de la «nova evangelització». Pere de sant Josep Bethencourt (†1968 amb 81 anys), canonizado en 2002, era un canari de Tenerife, llec terciari que se va evangelitzar Guatemala on va morir. Chiara Lubich (†2008 amb 88 anys), fundadora dels Focolars, fou reconeguda per Benet XVI com a “mansa missatgera d’esperanza i de pau, fundadora d’una gran família espiritual que abasta camps múltiples d’evangelització”. 

Joan Pau II a la Carta Tertio millennio adveniente (TMA, 1994) fa memòria histórica deun Sínode panamerià sobre la problemàtica de la nova evangelització (…) Altre Sínode d’Àsia, on està més accentuat el tema de l’encontre del cristianisme amb les antigues cultures i religions locals. Aquest és un gran repte per  l’evangelització” (TMA, 38).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada