dimarts, 6 de desembre del 2022

RECORDS DE SANT NICOLAU DE BARI

6 de decembre

Cada 6 de decembre es celebra la memoria de Papà Noel o Santa Claus, o sigui sant Nicolau de Bari, legendari personatge que va morir al 345 amb 65 anys. Turc, fill de pares molt rics però ja des de petit repartia tot el que tenia entre els pobres. Va ser bisbe de Myra a Turquía i feia molts miracles a la vida. Es reconegut per fidels de diferens Esglésies i denominacions cristianes com defensor dels més febles i dels perseguits, protector de les nenes, dels nens i dels mariners.

 

Nicolau va ser un dels 318 bisbes que van condemnar l’arrianisme al primer Concili de Nicea. Els orientals l’anomenen Nicolau de Myra i els occidentals Nicolau de Bari. Sembla que Arrio el va bufetejar, el va privar de les insígnies episcopals i el va empresonar. Vivia retirat a la Tebaida però al morir el seu oncle, bisbe de Myra, el clergat i el poble van anar a buscar-lo per elegir-lo successor. Per l’invasió musulmana al segle XI, un grup de 62 militars baresos van traslladar les reliquies a la seva ciutat natal a Bari el 9 de maig de 1087. En el 550 ja hi havia un temple a Roma a ell dedicat; avui dia al món hi han dedicats més de 2.000 temples. El seu biògraf és sant Metodi. 

Nicolau era molt miracler ja des de la seva juventut i a la seva ciutat natal de Patras a la Licia va fer que es poderen casar tres filles d’un trasbalsat gentilhome, pobre menesterós, que per sobreviure va llançar a les filles a la prostitució. Durant tres nits, segons una versió, Nicolau va tirar per la finestra tres sabates (o bossos) plens d’or encara que una altra versió diu que va llençar les monedes per la ximeneia de la casa. Per aixó avui dia moltes persones acudeixen a la seva intercessió per “resoldre” problemes econòmics. 

Popular, folklòrica i comercial és la festa de santa Claus que porta juguets als nens la nit del 24 de decembre viatjant des del pol nord en un trineu arrossegat per rens. Es celebrava als Països Baixos però avui dia la festa està molt extesa pel món doncs cada cop més gent prefereix regalar juguets als nens en aquest dia i no pas el 6 de gener ja que els poden fruir un parell de setmanes i en canvi els dels “reis mags” en ocasions tan sols un dia. Però està rodejada de polèmica pel seu intrusisme i el seu paper de producte comercial al servei del consum. 

L’església de sant Nicolau a Bari, construïda pels ortodoxos russos el 1913, fou comprada irregularment pel Ajuntament el 1937 i l’1-III-2009 es va fer la devolució. El representant de Kirill I va donar les gràcies a les autoritats civils que han permés fer justícia i tornar-los la seva església. El llavors President de la República italiana, Giorgio Napolitano, va entregar la clau de l’església al llavors President de la Federació Russa, Dimitri Medvedev, qui la va donar a Kirill I, el Patriarca ortodox de Moscou. Aquest detall manifesta la guerra no massa freda entre els russos de Moscou i els grecs de Constantinoble. Amb aquest motiu, Benet XVI va escriure un Missatge manifestant la nostàlgia per la encara no aconseguida plena unitat dels cristians. 

Pel 50è aniversari de l’elevació de la Basílica de sant Nicolau de Bari a Basílica pontificia feta el 1968, i on es conserven les relíquies del sant bisbe, Francesc va escriure una Carta (24-XI-2018) al bisbe de Bari i alhora Delegat pontifici de la Basílica de sant Nicolau, on escriu que la Basílica “va poder mostrar la seva vocació específica de promoure el camí de l’unitat dels cristians” i subratlla que “l’oració té un poder evangelitzador extraordinari i és necessaria per aconseguir la plena comunió entre els cristians”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada